preparant l'aventura...

A casa... pero seguirem penjant fotos i explicant alguna anecdota que ha quedat pendent

dimecres, 18 d’agost del 2010

Nomadic life: menjar blanc

La familia nomada de seguida ens va integrar, sobretot els tres que ja coneixeu, I un alter personatge molt important, la iaia. La iaia es la crapula major. A la primavera es va afeitar el cap pq hi ha la creensa que aixo va be per la migranya. Ves que no hi tingui res a veure que te la pressio tant alta que si li acostes un misto explota! I que fuma com una carretera. Aixi de fina te la veu… pero no penseu que es cap obstacle per cantar, no. La paia fum uns refilets!! Pero va ser la nostra gran amiga. Ens explicava moltes coses, totes en mongol, un idioma que evidentment dominem a la perfeccio… Pero si que vam entendre els 5 passos del menjar blanc. I es que la vida al campament, sobretot a l’estiu esta molt relacionada amb l’elaboracio de productes lactics.
El primer dia vam tastar l’airag, la cervesa mongol de llet d’euga que nomes s’elabora als campaments d’estiu dels nomades durant un mes cada any. Per fer-ne cal una mica d’airag vell I molta llet d’euga. I s’ha de remenar energicament Durant 2-3 hores I despres deixar reposar. Per cert, sabieu que les eugues s’han de munyir cada dues hores? Una feinada!!





munyint eugues per fer airag



Amb la llet de vaca es fa tot un process que es divideix en 5 passes:

1. La primera la vem aprendre ja la primera nit. Havent sopat, vam posar una caldera de llet a l'estufa de llenya i la vem fer bullir. La noia la anava remenant com si fos un rom cremat amb un cullerot, i aixi anava fent escuma. Aixo va durar potser una horeta. Despres la vam deixar reposar tota la nit. I per esmorzar, tatxan!! ja teniem l' oroom, el primer producte lactic. Es una mena de tel de la llet molt gruixut i cremos que se suca a una mena de pans i s'hi posa sucre per sobre. Es pren per esmorzar acompanyat del te mongol, que es pren ben salat i amb llet. "Buenu", l'esmorzar mongol no esta malament!

els ingredients de l'esmorzar: oroom, sucre, te i les pastes

 El nostre ger, factoria de menjar blanc



 Elaboracio casolana de vodka mongol, destilat de llet de vaca a l'estufa de llenya del ger. I mentres va destilant, la bona mestressa de casa va tallant la carn de cabra per fer els booz per dinar.


...


Tallant l'arul



preparant els talls per posar-los a assecar al sol al sostre del ger



L'aruul es una mena de formatge molt sec que poden conservar durant tots els mesos d'hivern. Diuen els nomades que a mes els ajuda a conservar be les dents, pq es tant dur que actua com a respall de dents. A mes es com una llaminadura i sempre s'ofereix als visitants que acudeixin al ger. Els nomades son molt hospitalaris. Com que viuen en condicions climatiques molt dures, acullen (i son acollits) a qualsevol que necessiti aixopluc. Aixi doncs si viatgeu per Mongolia sereu ben rebuts a qualsevol ger. Pero alerta amb els gossos que mosseguen (com als carters d'Olot)!!

...


Aqui comensa el proces de destruccio del pobre nen, el vem trencar una mica i va ser manco durant 2 dies... pero ja us ho explicarem!

2 comentaris:

  1. Aquest tel de llet amb sucre et debia encantar... eh Alba? jajaja

    ResponElimina
  2. Hola
    He estat fent una ullada al vostre blog i m'ha transportat de nou al meu viatge. Mongòlia és un lloc molt bonic. Les experiències, inoblidables i ... la falta de dutxes encara més. Res, volia saludar i em continuaré mirant el vostre blog pq per tercera vegada torno a la xina aquest octubre i agafaré idees d'aquí.
    Salutacions viatgeres,
    cristina

    ResponElimina