21 d'agost, a les 4 pm arriba el tren a Irkutsk.
Dormir amb família (HOFA)
La Julia, una noia russa del CS recomana:
I recommend walking along the main streets - Lenin, Karl Marx and Marata str. The city cen-ter fascinates with its old wooden and stone architecture.
You should see two spectacular houses that were owned by the Decembrists Volkonsky and Trubetskoy. Both are open as museums.
The central square is a strange blend of traditional Soviet-style city administration and Duma buildings, orthodox churches, a Roman Catholic Church and eternal flame.
After visiting the city center you can take a walk along Gagarina Boulevard to enjoy a mag-nificent view of the Angara and see a newly erected monument to Alexander III, the emperor who ordered the Trans-Siberian Railway to be constructed.
A large island in the Angara nearby provides another tourist attraction: a children's railroad. Even adults can enjoy a round trip of the island in a miniature but real train that is driven, con-trolled and supervised by children themselves.
Irkutsk (extret del blog Del llac Baikal a Moscou en el Transsiberià de Rita Gómez):
"Irkutsk és una ciutat molt atractiva. Fundada el 1651 a la vora del riu Angara, i veritable cruïlla comercial entre el Tibet, Mongòlia i la Xina, el que més crida l'atenció és el seu centre històric amb moltes cases aristocràtiques fetes en fusta, amb finestres tallades i amb entrades molt grans.
Arran de la revolució del 1917 aquestes cases es van col·lectivitzar i es van repartir entre diverses famílies i moltes d'elles es troben en un estat de conservació no massa bo. Malgrat tot mantenen l'encant d'altres temps i són especialment interessants la casa Troubetskoï i la casa Volkonski, mansió de la que va ser coneguda com "la princesa de Sibèria", Maria Volkonski.
L'any 1825 Rússia va viure una primera revolta d'aristòcrates i burgesos contra els tsars. Aquesta pseudo-revolució no va triomfar i va acabar amb la "deportació"”d'aquells que en van prendre part a llocs com Irkutsk, que aleshores devia ser un lloc inhòspit i salvatge, al bell mig del no-res. Aquesta revolució, que es va anomenar "desembrista" perquè els fets van passar el 26 de desembre, va afavorir l'arribada a Irkutsk de nobles i aristòcrates que van impulsar un gran moviment cultural en aquella zona. Van crear escoles, hospitals, sales de concerts... van constituir societats científiques i van publicar diaris. També van afavorir la barreja ètnica les deportacions forçoses d'Stalin, de les que en són una mostra la barreja de venedores i venedors de procedències i aspectes diversos que poden veure's al mercat d'Irkutsk, un dels llocs més emblemàtics de la ciutat i que el viatger no es pot perdre de cap de les maneres.
Les olors, els colors i els sabors diversos de tota mena de productes d'origen vegetal i/o animal que s'ofereixen al comprador, dins i fora del mercat, són una temptació per als sibarites i per als ciutadans de a peu. Fruits secs de nom impronunciable, caviar, peixos d'aigua dolça desconeguts per als occidentals, llaminadures estranyes, verdures fresques, acabades de collir de l'hort, productes lactis casolans... una veritable simfonia per als sentits.
Esglésies sense culte, com la de Sant Salvador, d'altres de catòliques i d'ortodoxes, són també interessants de veure. Igual que ho és el Museu d'Història, on es pot gaudir d'una visió àmplia de les diverses cultures i civilitzacions que han configurat la societat actual d'Irkutsk.
El Pont dels Petons, l'Avinguda Karl Marx, l'Obelisc que commemora el 10è aniversari de l'arribada del Transsibierià, el monestir Znamenski... són tantes les coses a veure a Irkutsk! "
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada